Kako da napravite PowerPoint prezentaciju u 3 koraka

prezentacija u tri koraka

Dobili ste zadatak da pripremite prezentaciju. A ne znate ni odakle da počnete.

Postoje najmanje dva načina prezentovanja: da improvizujete ili da se dobro pripremite. Imajte na umu da veoma mali broj ljudi (možda 5%) ume uspešno da improvizuje. Ako niste u ovih srećnih 5%, ne preostaje vam ništa drugo nego da zasučete rukave i počnete na vreme sa pripremama.

Evo tri jednostavna koraka koja vam mogu pomoći u tome.

1. Pričanje priče

Kada treba napraviti prezentaciju, najčešće postoje (generalno) dve situacije:
1. Već imate tekst iz koga treba napraviti prezentaciju;
2. Osmisliti priču i od nje napraviti prezentaciju.

Nije lako ni u jednoj situaciji: "sažvakati" tekst od npr. 100 strana na 10 slajdova ili osmisliti priču pa je "sažvakati".
U obe situacije najbolje je da uradite sledeće:

  • napravite koncept prezentacije (uvod, cilj, centralna misao ili predstavljanje npr. proizvoda, usluga, rezultata i sl. i zaključak ili zaključci);
  • na papiru ili tabli skicirajte onoliko slajdova koliko okvirno mislite da ćete imati u prezentaciji;
  • na svakom slajdu na papiru skicirajte ono što biste želeli da stoji na njemu, a što ćete u sledećoj fazi predstaviti na prezentaciji.

Neka vaša prezenatacija bude kao priča koju ćete ispričait svojoj publici. Kreirajte slajdove tako da oni zajedno čine logičnu celinu, kako bi publika ostala fokusirana na vašu priču od početka do kraja.

Ako treba da postoji neko pravilo koga se treba držati kod kreiranja prezentacije u ovoj fazi, neka to bude pravilo

1 SLAJD = 1 MINUT.

 

 

 

image2

2. Vizuelizacija

Kada znate koliko vremena imate na raspolaganju i kada ste sklopili kakvu-takvu priču u glavi i na papiru šta ćete pričati tj. prezentovati, drugi korak je vizuelizacija.

U ovom koraku je važno da osmislite način kako da svoje ideje pretvorite u slajdove, a slajdove u jednu celinu odnosno prezentaciju (priču).

Ako tek učite da radite u PowerPointu imajte na umu sledeći savet: PowerPoint nije Word. Najveću grešku koju možete da napravite jeste da od svoje prezentacije napravite dokument sa koga ćete čitati. 

Pokušajte da izbegnete klišee i budite autentični. To se pogotovo odnosi na pretvaranje teksta u dijagrame i ubacivanje slika koje će izazvati emocije kod vaše publike. Besplatne slike za vašu prezentaciju možete skinuti sa nekog od sledećih sajtova:

http://openphoto.net/
http://www.freeimages.com/
http://morguefile.com/
https://pixabay.com/

story

 

3. Prezentovanje

Treća i možda najvažnija faza (iako je svaka faza bez sumnje važna) je prezentovanje. U ovoj fazi treba ispričati priču koja će pratiti vašu vizuelno lepo osmišljenu prezentaciju. U njoj ideje treba pretočiti u reči, a reči u logičnu celinu. 

Zapamtite da možete imati najlepšu vizuelnu PowerPoint prezentaciju na svetu, ali ako je ne "donesete" kako treba, onda ste džaba potrošili vreme na ulepšavanje vas i/ili vaše prezentacije.

Kako bi u ovoj fazi sve ispalo kako treba, zapamtite ovu reč: PRIPREMA, PRIPREMA, PRIPREMA...


I JOŠ PRIPREME.

Javni nastup
Please follow and like us:

Leave a reply

Scroll to Top